Helaas zijn veel WordPress plugins en thema's niet ontwikkeld met prestaties in gedachten. Ze voegen simpelweg zoveel mogelijk functies toe om hun winst te verhogen. Hierdoor worden vaak scripts (CSS en JS) over de hele site geladen zonder te bedenken hoe dit anders kan worden gedaan.

Een plugin moet alleen een script inschakelen als het daadwerkelijk op de pagina wordt gebruikt. (bron: Google)

Schakel scripts uit die niet nodig zijn Daarom hebben we bij SiteBoost onze robuuste Script Manager ontwikkeld. Hiermee kun je eenvoudig scripts en plugins uitschakelen voor het laden op een per post/pagina-basis of sitewide met één klik.

Een veelvoorkomend gebruik is bijvoorbeeld een contactformulier-plugin. Met twee klikken kun je deze overal uitschakelen behalve op je contactpagina. Een ander gebruik is een social media-plugin. Meestal wil je deze alleen laden op je blogposts. Dat is eenvoudig te doen met de Script Manager.

Met Regex en MU-modus kun je vrijwel elke combinatie van scripts uitschakelen. Dit omvat het uitschakelen van plugins volledig (MySQL-query's) en hun inline CSS/JS. Door dit te doen, help je problemen op te lossen die door Google worden gemeld, zoals "render-blokkerende bronnen elimineren", "ongebruikte JavaScript verwijderen" en "ongebruikte CSS verwijderen".

Het geweldige van de Script Manager is dat er geen permanente wijzigingen worden aangebracht. Als er iets niet klopt, kun je het eenvoudig weer inschakelen. Er is zelfs een testmodus, zodat je dingen kunt controleren voordat je instellingen toepast.

SiteBoost Script Manager Host Google Analytics lokaal Google Analytics heeft ironisch genoeg zijn eigen set prestatieproblemen. Het genereert extra third-party verzoeken en gebruikt een korte cache-verloopperiode. Dit kun je oplossen door je Google Analytics-script lokaal te hosten met SiteBoost.

We hebben een paar verschillende implementaties waaruit je kunt kiezen, zoals minimale analytics, Google Analytics 4 of onze integratie met MonsterInsights.

Defer JavaScript Een andere manier om de weergave van een pagina te versnellen, is door alle niet-kritieke JavaScript uit te stellen. Door een defer-attribuut toe te voegen aan elk bestand, worden de scripts geladen nadat de rest van de pagina is geladen. Je kunt JavaScript eenvoudig uitstellen in SiteBoost.

JavaScript vertragen Een andere techniek die je kunt gebruiken, is het vertragen van het laden van JavaScript tot er interactie van de gebruiker is. Dit is een eenvoudige manier om de weergave van de pagina te versnellen voor Core Web Vitals. Vooral voor grote third-party scripts zoals Google Tag Manager, Google AdSense, conversiepixels (FB, Google Ads), enz.

Als je een WooCommerce-winkel hebt, is het ook een snelle manier om het probleem met de winkelwagenfragmenten op te lossen.