2FA staat voor "Twee-factor-authenticatie" of "Two-Factor Authentication" in het Engels. Het is een beveiligingsmaatregel die wordt gebruikt om de toegang tot online accounts te beschermen. Normaal gesproken vereist het aanmeldingsproces voor een account alleen een gebruikersnaam en wachtwoord. Met 2FA wordt er echter nog een extra beveiligingslaag toegevoegd.

Bij 2FA moet de gebruiker naast het invoeren van het wachtwoord ook een tweede vorm van verificatie bieden om zijn identiteit te bevestigen. Deze tweede factor kan verschillende vormen aannemen, zoals een unieke code die naar de mobiele telefoon van de gebruiker wordt gestuurd, een vingerafdrukscan, een stemherkenning, of een beveiligingssleutel.

Het idee achter 2FA is dat zelfs als een kwaadwillende persoon het wachtwoord van een gebruiker heeft verkregen, ze nog steeds toegang tot het account moeten krijgen door de tweede factor te overwinnen. Dit verhoogt de beveiliging en maakt het moeilijker voor onbevoegden om toegang te krijgen tot gevoelige informatie.

Veel online platforms, zoals e-maildiensten, sociale media en bankwebsites, bieden 2FA als een optionele beveiligingsfunctie die gebruikers kunnen inschakelen om hun accounts beter te beschermen. Het wordt sterk aanbevolen om 2FA in te schakelen waar mogelijk, omdat het een effectieve manier is om de beveiliging van online accounts te versterken.