WordPress backups zijn kopieën van je websitebestanden en databases die regelmatig worden gemaakt om te zorgen voor een extra beveiligingslaag en om gegevensverlies te voorkomen. Ze dienen als een herstelpunt waar je op kunt vertrouwen als er iets misgaat met je website.

Het regelmatig uitvoeren van backups is belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste, als je regelmatig wijzigingen aanbrengt op je website, is een dagelijkse backup essentieel. Hierdoor kun je altijd terugkeren naar een vorige versie van je website als er iets misgaat tijdens het bewerken. Als er bijvoorbeeld een fout wordt gemaakt of als een update problemen veroorzaakt, kun je eenvoudigweg de laatste werkende backup herstellen en je website weer online krijgen.

Ten tweede, backups zijn essentieel in geval van technische mankementen die niet kunnen worden hersteld. Als er iets misgaat met de server of de database en je website wordt beschadigd, kun je een backup gebruiken om je site terug te brengen naar een werkende staat. Dit kan tijd en frustratie besparen bij het proberen om het probleem op een andere manier op te lossen.

Bovendien bieden backups bescherming tegen hacks en malware-injecties. Als je website wordt gehackt of geïnfecteerd raakt met malware, kun je een recente backup gebruiken om je site snel te herstellen. Je kunt de geïnfecteerde versie van je website op een andere server onderzoeken en opruimen terwijl je een schoon exemplaar van je website weer online hebt.

Bij het uitvoeren van backups is het belangrijk om na te denken over wie verantwoordelijk is voor het maken en beheren ervan. Dit kan afhangen van je technische kennis en je beschikbare tijd. Je hebt verschillende opties: je kunt ervoor kiezen om de backups zelf te doen, ze handmatig uit te voeren of gebruik te maken van een backup-plugin of een geautomatiseerde service.

Wij maken veelal gebruik van de Malcare plus oplossing als de klant zijn website zelf host, klanten die gebruik maken van onze premium Managed Hosting oplossing kunnen bij het afnemen van een WP care-plan zelfs gebruik maken van de Wasabi Hourly backups

Als je ervoor kiest om de backups zelf uit te voeren, moet je er rekening mee houden dat je regelmatig herinneringen moet instellen en zorgen voor een veilige opslagplaats voor je backups, zoals een externe harde schijf of cloudopslag. Het vereist ook enige technische kennis om de backups correct uit te voeren en te herstellen.

Pro tip! Wees goed voorbereid en zorg ervoor dat je een SFTP-server hebt opgezet. In 9 van de 10 gevallen wordt een website-herstel uitgevoerd via een (S)FTP-server.

Als je de backups wilt uitbesteden, zijn er verschillende services en plugins beschikbaar die je kunnen helpen bij het automatiseren van het backupproces. Deze services kunnen je website regelmatig scannen op wijzigingen en automatisch backups maken. Het is belangrijk om een betrouwbare en gerenommeerde service te kiezen om ervoor te zorgen dat je backups veilig en gemakkelijk toegankelijk zijn wanneer je ze nodig hebt.

Kortom, het maken van regelmatige backups van je WordPress-website is van cruciaal belang. Ze dienen als een vangnet in geval van onvoorziene omstandigheden, zoals technische problemen, hacks of malware-infecties. Of je ervoor kiest om de backups zelf te doen of ze uit te besteden, het belangrijkste is dat je een betrouwbaar backup plan hebt om de veiligheid en integriteit van je website te waarborgen.