Een FTP (File Transfer Protocol) server is een systeem dat het mogelijk maakt om bestanden over te dragen tussen computers via een netwerk, zoals het internet. Het fungeert als een soort opslagplaats waar bestanden kunnen worden geĆ¼pload en gedownload. Het werkt op basis van een client-servermodel, waarbij de client (bijvoorbeeld een computer of een mobiel apparaat) verbinding maakt met de server om bestanden uit te wisselen.

Het hebben van een FTP server is handig wanneer je snel wilt kunnen schakelen bij problemen, zoals het herstellen van een backup of het verwijderen van malware. Stel je bijvoorbeeld voor dat er een probleem is opgetreden op je WordPress-website en je niet meer via de normale weg kunt inloggen. In zo'n geval kan een FTP server een handige oplossing zijn.

Met een FTP server kun je via een FTP-client (software die verbinding maakt met de server) bestanden op de server bekijken, bewerken en beheren. Dit betekent dat je toegang hebt tot de bestanden van je website, zelfs als je geen directe toegang hebt tot het CMS (Content Management System) zoals WordPress.

Via de FTP-server kun je bijvoorbeeld een backup van je website terugzetten, de WordPress-installatie bijwerken of de code van je website aanpassen om malware te verwijderen. Het biedt je dus een alternatieve manier om toegang te krijgen tot je websitebestanden en problemen op te lossen, zelfs als de normale weg niet beschikbaar is.

Kortom, een FTP server is een handig hulpmiddel waarmee je snel kunt schakelen bij problemen met je website. Het stelt je in staat om bestanden te beheren, backups terug te zetten en problemen op te lossen, zelfs als je niet via de normale weg kunt inloggen op je WordPress-website.