Het verwijderen van pagina's uit de Google SERP (Search Engine Results Page) van een website die niet meer online is, kan een uitdaging zijn, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze pagina's niet langer in de zoekresultaten verschijnen. Hier zijn de stappen die je kunt volgen, wij gebruiken zelf graag stap 4 en is vrij snel te doorlopen.

Stap 1: Zorg ervoor dat de website offline is

Zorg ervoor dat de website daadwerkelijk offline is en niet meer toegankelijk is voor gebruikers. Als de website nog steeds online is, kunnen zoekmachines deze blijven indexeren, zelfs als er geen nieuwe inhoud wordt toegevoegd.

Stap 2: Identificeer de URL's die je wilt verwijderen

Maak een lijst van de specifieke URL's die je uit de Google SERP wilt verwijderen. Dit kunnen pagina's zijn die niet meer relevant zijn of die je om welke reden dan ook niet meer in de zoekresultaten wilt hebben.

Stap 3: Maak een robots.txt-bestand

Je kunt een robots.txt-bestand maken en op je website plaatsen om zoekmachines te vertellen welke pagina's ze niet meer moeten indexeren. Dit is vooral handig als je de website niet meer kunt wijzigen. Hier is een voorbeeld van een robots.txt-bestand:

User-agent: *

Disallow: /url-van-pagina-die-verwijderd-moet-worden/

Dit vertelt zoekmachines om de opgegeven URL niet te indexeren.

Stap 4: Gebruik de Google Search Console

Als je nog steeds toegang hebt tot de Google Search Console (voorheen bekend als Google Webmaster Tools) voor de website, kun je daar de URL's verwijderen. Volg deze stappen:

  • Ga naar de Google Search Console (https://search.google.com/search-console/).
  • Selecteer de betreffende website (je moet de site eerder hebben geverifieerd).
  • Klik in het linkerpaneel op "Verwijderingen".
  • Klik op "Een nieuw verzoek indienen".
  • Voer de URL in die je wilt verwijderen en klik op "Doorgaan".
  • Selecteer de juiste optie (bijvoorbeeld "Verouderd content verwijderen") en volg de verdere instructies om het verzoek in te dienen.

Dit kan enige tijd duren voordat het is verwerkt door Google.

Stap 5: Wacht op de verwijdering

Zodra je de verzoeken hebt ingediend, is het een kwestie van wachten. Google zal de pagina's uit de index verwijderen zodra het verzoek is verwerkt. Houd er rekening mee dat dit enige tijd kan duren, dus wees geduldig.

Het is belangrijk op te merken dat zelfs nadat je deze stappen hebt gevolgd, het enige tijd kan duren voordat de pagina's volledig uit de zoekresultaten verdwijnen. Het is ook mogelijk dat andere zoekmachines meer tijd nodig hebben om de pagina's te verwijderen. Blijf de status volgen in de Google Search Console en blijf geduldig terwijl het proces wordt voltooid.


>> Bekijk ook zeker dit support Artikel van Google