SFTP is een beveiligd protocol dat bestandsbeheer en -overdracht tussen twee computers mogelijk maakt over een versleutelde verbinding. Om verbinding te maken met een server via SFTP, volg je deze stappen:

 1. SFTP-cliënt: Download en installeer een SFTP-cliënt op je computer. Enkele populaire opties zijn FileZilla (gratis en open-source, beschikbaar voor Windows, Mac en Linux), WinSCP (gratis, alleen voor Windows) en Cyberduck (gratis, voor Windows en Mac).

 2. Verzamel inloggegevens: Verzamel de inloggegevens voor de server waarmee je verbinding wilt maken. Je hebt het volgende nodig:

  • Hostnaam of IP-adres van de server
  • Poortnummer (standaard SFTP-poort is 22)
  • Gebruikersnaam
  • Wachtwoord of SSH-sleutel
 3. Open de SFTP-cliënt: Start de SFTP-cliënt die je in stap 1 hebt geïnstalleerd.

 4. Nieuwe verbinding: Maak een nieuwe verbinding met de server door op de knop 'Nieuwe site' of 'Nieuwe verbinding' te klikken (afhankelijk van de software die je gebruikt).

 5. Voer inloggegevens in:

  • Host: Voer de hostnaam of het IP-adres van de server in.
  • Protocol: Selecteer 'SFTP' als het protocol.
  • Poort: Voer het poortnummer in (meestal 22).
  • Gebruikersnaam: Voer de gebruikersnaam in die je in stap 2 hebt verzameld.
  • Wachtwoord/SSH-sleutel: Voer het wachtwoord in of selecteer de SSH-sleutel die je hebt ontvangen van de serverbeheerder.
 6. Verbinden: Klik op de knop 'Verbinden' of 'Connect' om verbinding te maken met de server. Je SFTP-cliënt maakt nu verbinding met de server en zal je, indien succesvol, de bestanden en mappen op de server tonen.

 7. Bestandsbeheer: Je kunt nu bestanden uploaden, downloaden, hernoemen, verwijderen en mappen aanmaken op de server met behulp van de functies van je SFTP-cliënt.

 8. Verbreek de verbinding: Wanneer je klaar bent met het beheren van bestanden op de server, vergeet dan niet om de verbinding te verbreken door op de knop 'Verbinding verbreken' of 'Disconnect' te klikken.

Dit zijn de basisstappen om verbinding te maken met een server via SFTP. De specifieke stappen en terminologie kunnen enigszins variëren, afhankelijk van de SFTP-cliënt die je gebruikt. Raadpleeg de documentatie van je specifieke SFTP-cliënt voor meer gedetailleerde instructies.